آخرین خبرها
صفحه اصلی » جرائم اینترنتی و رایانه ای در اصفهان » آموزشی » نحوه عملی مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت

نحوه عملی مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت

نحوه عملی مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت برای وکلای پایه یک دادگستری به نقل از مجله مدرسه حقوق

سالار جهانگیری[1]

امیر امیری[2]

چکیده

در این مقاله سعی شده است طریقه مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت به صورت موجز و مختصر در اختیار وکلای عزیز و گرامی قرار گیرد تا چنانچه در پرونده­های مطالبه مهریه به اداره اجرای اسناد رسمی مراجعه نمودند، چشم­انداز و شمایی کلی از مراحل اجرای ثبت در ذهن خود داشته باشند. شایان ذکر است مرجع اصلی مستندات اداره اجرای اسناد رسمی، آیین­نامه اجرای مفاد اسناد رسمی می­باشد، بنابراین مطالب عنوان شده کاملاً جنبه کاربردی دارد و سنگ بنای تلاش ما بر توضیح و واکاوی آیین­نامه اجرای مفاد اسناد رسمی و رویه عملی گذاشته شده است.

محاسن مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت

فارغ از قوانین و بخشنامه اخیری که برای مطالبه مهریه، در ابتدا مراجعه به اداره اجرای اسناد رسمی را لازم می داند، در حالت عادی همان گونه که می­دانیم مطالبه مهریه از دو طریق مراجعه به دادگاه خانواده یا مراجعه به اجرای ثبت امکان­پذیر است. با عنایت به محاسنی که ذیلاً بیان خواهیم کرد، مطالبه مهریه از طریق مراجعه به اداره اجرا، مرجح است:

1- اصولاً با مراجعه زوجه به محاکم دادگستری، به دلیل شکسته شدن حریم اقدامات و روابط عاطفی زوجین و فرو ریختن قبح مراجعه به محاکم که در بین جامعه ایرانی، رجوع زن به دادگاه را امری ناپسند تلقی می­نماید، امکان سازش تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می­کند و گاهی سازش را غیرممکن میسازد. اصطلاحاتی که بین قضات محاکم خانواده مرسوم است، آن است که «دعوی مطالبه مهریه دروازه طلاق است». از این جهت مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک، که به دلیل طبیعت اداری آن، کراهت کمتری از دید جامعه دارد، می­تواند آثار زیان بار عدم ایجاد سازش را تا حدود زیادی کاهش دهد.

2- مطالبه مهریه از طریق محاکم دادگستری که با تقدیم دادخواست و رعایت مقررات شکلی دیگر، صورت می­گیرد، مستلزم تعیین وقت و رسیدگی (شکلی – ماهوی) می­باشد که این امر فرایند دادرسی را طولانی­تر می­کند و از طرفی بر تراکم و حجم پرونده­ها می­افزاید. در صورتی که در مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت به صرف تقاضای ذی نفع از دفتر ازدواج مربوطه، عملیات اجرایی بدون تعیین وقت آغاز می­شود.

3- در اجرای ثبت، عملیات اجرایی به مجرد درخواست کتبی زوجه یا اشخاص ذی­سمت، شروع می­شود ولی در محاکم دادگستری عملیات اجرایی پس از فرایند دادرسی و صدور حکم قطعی با درخواست اجرای حکم توسط محکوم له یا نماینده او شروع می­شود.

4- مراجعه به محاکم دادگستری علاوه بر پرداخت هزینه دادرسی، مستلزم پرداخت هزینه اجرایی می­باشد، در صورتی که با مراجعه به اجرای ثبت، فقط حق­الاجرا تعلق می­گیرد.

5- از طریق مراجعه به اجرای ثبت با استناد به ماده 17 قانون گذرنامه، امکان ممنوع­الخروج کردن زوج با سرعت بیشتری وجود دارد، در صورتی که این امکان در مراجعه به محاکم دادگستری با توجه به اختلاف نظراتی که بین قضات وجود دارد، در اکثر موارد متصور نیست. در عین حال که نظریه مشورتی شماره 5086-7 اداره حقوقی 
می­گوید: « مطالبه مهریه از جمله دعاوی مالی بوده و مطالبه آن از دادگاه مسبب ممنوع­الخروج شدن زوج نمی­شود».

ترتیب درخواست صدور اجرائیه

الف: درخواست ذی نفع

صدور اجرائیه با درخواست ذی­نفع است. این درخواست الزاماً باید کتبی باشد، بنابراین درخواست شفاهی پذیرفته نمی­شود. مضافاً اینکه این درخواست از طریق فرم­های چاپی مخصوص که از طریق سازمان ثبت اسناد و املاک تهیه و در اختیار دفاتر ازدواج و طلاق قرار می­گیرد، به عمل می­آید.

ب: مندرجات تقاضانامه

مطابق ماده 3 آیین­نامه، تقاضانامه صدور اجرائیه (مهریه) طبق فرم مخصوص تنظیم می­شود و باید شامل نکات زیر باشد:

1- نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، محل صدور، نام پدر، تاریخ تولد، کدملی، محل اقامت درخواست­کننده اجرائیه یا نماینده قانونی او.

2- نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، محل صدور، نام پدر، تاریخ تولد، کدملی، محل اقامت متعهد.

3- موضوعی که اجرای آن تقاضا شده است.

4- شماره و تاریخ مستند درخواست صدور اجرائیه.

ج: نمونه یک تقاضانامه

سردفتر محترم دفترخانه ازدواج شماره ………………… شهرستان ………………..

با سلام؛

احتراماً با توجه به عقدنامه تنظیمی در آن دفتر، این جانب …………………… در تاریخ ……………….. با مهریه­ای معادل ……………. ریال/سکه به عقد دائم آقای ………………. درآمده­ام. از آنجا که مهریه حق قانونی زن بوده و به عنوان دین بر ذمه زوج قرار داشته و عندالمطالبه می­باشد، نامبرده علی رغم درخواست­های مکرر از تأدیه مهریه قانونی این جانب خودداری می­نماید.

لذا خواهشمند است به موجب این درخواست، ضمن صدور اجرائیه نسبت به وصول مهریه هرگونه اقدام لازم را مبذول فرمایید.

امضاء زوجه

مرجع صالح درخواست صدور اجرائیه

برابر بند ج ماده 2 آئین­نامه در مورد مهریه و تعهداتی که ضمن ثبت ازدواج و طلاق و رجوع شده، نسبت به اموال منقول و سایر تعهدات (به استثنای غیرمنقول) از دفتری که سند را تنظیم کرده است و نسبت به اموال غیرمنقول که در دفتر املاک به ثبت رسیده است، از دفتر اسناد رسمی تنظیم­کننده سند درخواست فوق انجام می شود. به عنوان مثال چنانچه عقد نکاح، در دفتر ازدواج 328 تهران به ثبت رسیده باشد، در این فرض زوجه باید درخواست صدور اجرائیه را به این دفتر تقدیم نماید.

البته ناگفته نماند بند مذکور در خصوص اموال منقول و غیرمنقول، قائل به تفکیک شده است و صلاحیت دفتر ازدواج را صرفاً نسبت به اموال منقول تعریف و محدود کرده است.

بند 4 آیین­نامه متحدالشکل شدن ثبت ازدواج و طلاق مصوب مرداد ماه 1311 در خصوص ثبت مهریه اموال غیرمنقول می­گوید: «در مواردی که اموال غیرمنقول، مهر قرار داده می­شود برای اینکه سند ازدواج نسبت به ملک رسمیت حاصل نماید، اگر ملک ثبت شده باشد و صاحب دفتر ازدواج دارای دفتر اسناد رسمی هم باشد، بایستی ورقه ازدواج را در دفتر رسمی هم مطابق مقررات ثبت نموده و خلاصه آن را مطابق مقررات قانون و نظام نامۀ ثبت تهیه نموده به دفتر املاک بفرستد و اگر ملک ثبت نشده باشد بایستی سند ازدواج را در دفتر اسناد رسمی ثبت کند و در صورتی که صاحب دفتر ازدواج دارای دفاتر اسناد رسمی نباشد، بایستی سند ازدواج را تحت مسئولیت، به یکی از دفاتر اسناد رسمی حوزه خود و اگر در آن حوزه دفتر اسناد رسمی نباشد، به یکی از نزدیک ترین دفاتر اسناد رسمی حوزه مربوطه ارسال دارد تا مطابق مقررات به ثبت برسد».

مطالبه مهریه توسط وکیل زوجه

در تبصره ذیل ماده 3 آیین­نامه، مصرح است که درخواست اجرا می­تواند از طرف وکیل زوجه باشد. پیوست نمودن وکالت نامه وکیل به درخواست اجرا به منظور احراز سمت درخواست­کننده، لازم است. پر واضح است که وکیل اعم است از وکلای دادگستری یا غیر آن­ها، زیرا هیچ دلیلی وجود ندارد که وکیل یاد شده از بین کسانی باشد که دارای پروانه وکالت دادگستری است. در این خصوص چند نکته در خور توجه است؛

نکته اول: چنانچه وکیل، غیر از وکلای دادگستری باشد، وکالت تنظیمی الزاماً باید به موجب سند رسمی باشد. حدود اختیارات وکیل و حق­الوکاله او در سند وکالت معین و مشخص باشد.

نکته دوم: چنانچه وکیل از وکلای دادگستری باشد، وکیل موظف است تمبر مالیاتی بر روی وکالت نامه، الصاق و ابطال نماید.

نکته سوم: در حدود اختیارات وکیل این موارد نیاز به تصریح دارد: درخواست صدور اجرائیه، تعقیب عملیات اجرایی از طریق اجرای ثبت، دریافت مهریه مورد اجرا، درخواست اجرای صلح و سازش. سایر موارد مثل درخواست تأمین و درخواست ممنوع­الخروج کردن زوج، نیاز به تصریح ندارد، زیرا با استناد به قاعده اذن در شیء، اذن در لوازم آن نیز هست، به موارد مذکور قابل تسری و تعمیم می­باشد.

نکته چهارم: مطابق ماده 13 آیین­نامه تعرفه حق­الوکاله، حق­المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری، حق­الوکاله امور اجرایی در شعب اجرای ثبت، حداکثر 2% نسبت به موارد اجرا (مهریه) می­باشد که در هر صورت از 000/000/5  (پنج میلیون) ریال تجاوز نخواهد کرد. البته توافق بین وکیل و موکل به بیش از مبلغ مذکور به شرطی که به موجب قرارداد حق­الوکاله باشد، منعی ندارد، اما آنچه را به عنوان حق­الوکاله می­توان بابت هزینه­ها محاسبه و از زوج مطالبه کرد، همان است که در آیین­نامه پیش­بینی شده است.

نکته پنجم: وکیل موظف است معادل حق­الوکاله دریافتی (طبق آیین­نامه یا توافق) روی وکالت نامه، تمبر مالیاتی الصاق و ابطال نماید.

تکالیف سر دفتر

تکالیف مربوط به صدور اجرائیه، وفق ماده 5 آیین­نامه، سردفتر مکلف به رعایت و انجام موارد زیر می باشد:

1- احراز هویت درخواست­کننده

اینکه در متن ماده به جای «متقاضی» از کلمه «درخواست­کننده» استفاده شده، مؤید این است که درخواست، منحصر به متقاضی نیست، بلکه وکیل، قیم و ورثه می­توانند درخواست صدور اجرائیه بدهند.

2-احراز صلاحیت دفتر

همان طور که گفته شد دفتر ازدواج، صلاحیت صدور اجرائیه نسبت به مهریه­ای را دارد که مورد اجرا، مربوط به اموال منقول باشد و لاغیر، بنابراین دفتر ازدواج، صلاحیت صدور اجرائیه نسبت به اموال غیرمنقول را ندارد.

3- صدور اجرائیه

سردفتر رونوشت سند را در برگه ­های ویژه ظرف 24 ساعت با خط خوانا (یا تایپ کامپیوتری) در سه نسخه (و چنانچه متعهد، متعدد باشد مثلاً بخشی از مهریه بر ذمه پدر زوج باشد دو نسخه امضا می­شود) تهیه کرده و موضوعی را که باید اجرا شود (مطالبه سکه، وجه نقد و…) در محل مخصوص آن نوشته، ظرف 48 ساعت از تاریخ وصول تقاضا برگ­ه های اجرائیه را امضا کرده و به مُهر ویژه (اجرا شود) برساند.

4- ارسال اجرائیه به اداره ثبت

فراز پایانی ماده مارالذکر بیان می­دارد «برای اجرا نزد مسئول اجرا می­فرستد و رسید دریافت می­کند». نکته قابل توجه این است که هر چند ماده با این عبارت پایان می­پذیرد که «عملیات اجرا بلافاصله آغاز می­شود» این نکته در خور توجه است که فرایند اجرا از زمان درخواست صدور اجرائیه آغاز می­شود، نه از زمان دریافت اجرائیه توسط مسئول اجرا ثبت. به عبارت دیگر درخواست اجرا و اقدامات سردفتر نیز جزء عملیات اجرایی قلمداد می­گردد.

5- مطلع کردن متعهد (زوج یا ضامن) از صدور اجرائیه

ادامه مطلب را در وب سایت گروه وکلای جوادی نژاد بخوانید —- کلیک کنید


[1]  . کارشناس اداره اجرای اسناد رسمی اصفهان

[2] . کارشناس اداره اجرای اسناد رسمی اصفهان

این مطلب را نیز بخوانید

بهترین وکیل حق حبس اصفهان

نکات دفاع در پرونده حق حبس و تمکین با وکیل تمکین و خانواده اصفهان

نکات دفاع حقوقی و فقهی  در پرونده حق حبس و تمکین با  بهترین وکیل تمکین …

بهترین وکیل ضرب و جرح اصفهان

وکیل پرونده ضرب و جرح در اصفهان

چند نکته در دفاع در پرونده ضرب و جرح  با وکیل ضرب و جرح در …

وکیل خلع ید در اصفهان

نمونه رای خلع  ید دادگاه در اصفهان

نمونه رای  خلع  ید دادگاه در اصفهان چرا مشاوره با وکیل خلع ید  در اصفهان …