سوال از وکیل دیه در اصفهان : 🔺در صورتی که متوفی در اثر تصادف فوت نماید و زوجه مهریه خود را مطالبه نماید، اما متوفی مالی نداشته باشد، آیا میتوان از دیه مذکور مهریه زوجه( زن) را پرداخت نمود؟
#نظريه_مشورتى_قانون_مدنى
🔺در صورتی که متوفی در اثر تصادف فوت نماید و زوجه مهریه خود را مطالبه نماید، اما متوفی مالی نداشته باشد، آیا میتوان از دیه مذکور مهریه زوجه را پرداخت نمود؟
🔸نظریه مشورتى شماره ۳۸۷۹/۷ – ۱۳۸۶/۶/۱۲
🔸مطابق ماده ۸۶۷ قانون مدنی ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا میکند و حسب ماده ۸۶۸ همان قانون مالکیت ورثه نسبت به ترکه محقق نمیشود، مگر پس از ادای حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق گرفته و ماده ۸۶۹ قانون مذکور حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق میگیرد و باید قبل از تقسیم آن اداء شود، از جمله دیون و واجبات مالی متوفی دانسته است و چون مهریه از #حقوق_ممتازه است و از طرفی دیه نیز جزء ماترک متوفی است. لذا قبلاً باید مهریه زوجه از دیه دریافتی پرداخت و سپس حق مادر متوفی از همان محل اداء شود.
🔺
سوال دوم از وکیل ارث در اصفهان ، تقسیم سهم فرزندان (دختر وپسر) از ارث مادری چگونه است ؟ ایا سهم مساوی هست یا به صورت دو به یک؟
🔸اگر پدر یا مادری فوت کند و غیر از فرزندان، وارث دیگری در طبقه اول ارث نداشته باشد، چنانچه همه دختر باشند و یا همه پسر باشند، تمام اموال بین آنها به طور مساوی تقسیم میگردد و اگر دختر و پسر با هم باشند اموال طوری تقسیم میشود که سهم هر پسر دو برابر هر دختر باشد و در این حکم فرقی نمیکند که مورث متوفی زن (مادر) باشد یا مرد (پدر).
حضرت امام (س) در تحریرالوسیله می فرماید: «…ولو اجتمع الذکور والإناث فالمال لهم، للذکر مثل حظ الاَنثیین » ( تحریر الوسیله، ج2،ص: 407، م2)
…و اگر پسرها و دخترها با هم باشند ارثیه مال همه آنها است که برای پسر دو برابر سهم دختر می باشد.(ترجمه تحریرالوسیله، ج2، ص405، م 2)